Pressmeddelande september 2012

Robotmaster och Kuka Robots imponerade på Automatica 2012

”Man måste se det för att tro det är sant”. Det var en vanlig kommentar både i Robotmasters och Kuka Robotics montrar på Automatica 2012 i München i år.

Robotstyrd tillverkning är verklighet, och besökarna på mässan kunde se två olika exempel på det som verkligen fick dem att spärra upp ögonen. En träminiatyr av en Kukarobot, som fick representera konst- och stenbearbetning, arbetade i IPA/Fraunhofers monter och en cykeldetalj, som fick representera komponenttillverkning och tillväxtmarknader, tillverkades samtidigt i Robotmasters monter.

Robot

Eventuella tvivel på att en robot skulle kunna vidmakthålla toleranser och tillverka kvalitetsprodukter kom på skam i båda montrarna. Besökarna var imponerade av resultaten. Man fick se hög tolerans och hur avancerade tillverkningsuppgifter löstes med en enda uppsättning i en robotcell.

Kuka Robotics nya styrenhet, KRC4 med KUKA.CNC rörelseplanerare, gör att en användare med vana från CNC-tillverkning lätt kan gå över från vanliga CNC-maskiner till att utnyttja robotar i tillverkningen, tack vare det enkla användargränssnittet där man kan se maskinkoden som NC/G-koder. Styrenheten hanterar höghastighets maskindata i den hastighet den är programmerad för och tillverkar produkten på en liknande sätt som en CNC-maskin gör.

Under hela mässtiden var det en strid ström av intresserade besökare både i Robotmasters och IPA/Fraunhofers montrar som stannade till för att se hur robotarna tillverkade delar och kontrollerade slutfinishen, och för att ställa frågor om programmeringsprocessen.

De som själva provat på att programmera robotar förut och visste hur svårt det kan vara, var förundrade över hur enkelt det kan vara att importera eller skapa en CAD-modell, generera verktygsbanor, besluta om vanliga robotuppgifter, simulera processen för att till sist generera maskinkod med hjälp av en enda integrerad programlösning, nämligen Robotmaster.

De besökare som letade efter kostnadseffektiva 5-axliga (eller fler) tillverkningslösningar kunde gå hem med övertygelsen om att de nu kan känna sig trygga med en investering i robotar som klarar tillverkningsjobben hemma på företaget.

Alexander Bay, ansvarig för Industrial Business Development av CNC / machining från Kuka Roboter GmbH, uttryckte det så här: ”Det som Robotmaster och Kuka gemensamt har demonstrerat här på Automaticamässan är något som många kunder letat länge efter.”

Unicam Software GmbH, som är en nyckelåterförsäljare av Robotmaster och som designat montern, var stolt över resultatet av mässan och kunde glädjas åt det som varje mässutställare strävar efter: En tjock pärm med kvalitativa intresseanmälningar.

Förutom tillverkning, stödjer Robotmaster även banföljande robotapplikationer som t.ex. trimning, svetsning, slipning, gradborttagning, målning, laser, plasma och vattenskärning. En 6-axlig robot kan enkelt programmeras med Robotmaster för att supporta externa axlar (upp till 3 banor och 2 roterande axlar), allt i en enda samtidig rörelse om man så vill.

Robotmaster är en produkt från Jabez Technologies, Montreal, Canada. För mer information, kontakta AME eller besök hemsidan www.robotmaster.com

Robotmaster på Automatica 2012 i Munchen

 

Om AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området. Mer information på www.ameab.se