Mastercam 2023 är släppt!

Nyligen släpptes den svenska versionen av Mastercam 2023.  I samband med detta genomförde vi vår årliga Roadshow där vi gick igenom alla nyheter för totalt 250 kunder fördelat på 6 tillfällen. Denna dag är mycket uppskattad av våra användare då de får en bättre förståelse för hur alla nyheter är tänkta att användas.

Topp tio nyheterna presenteras här:

 

Dynamisk Grovfräsning läser av ämnen med underskär

I Mastercam 2023 uppnår du en ännu bättre verktygsbana. Verktygsbanorna Dynamisk Grovfräsning och Area Grovfräsning har nu full kontroll på underskär vid restbearbetning. Detta resulterar i förbättringar av verktygsbanans rörelse, inklusive mindre luftskärning.

Underskär Grovbearbetning

 

Unified Fleraxlig verktygsbana

Utjämna, Parallell, Längs kurva och Projicera kurva är inte längre individuella verktygsbanor i Mastercam 2023. Användare kan nu hitta samma funktionalitet i Fleraxlig Unified-verktygsbanan. Unified möjliggör mycket mer flexibilitet i hur du styr rörelsemönstret vid programmering av Fleraxligt, allt samlat i ett lättanvänt gränssnitt.

 

B-axel kontursvarvning

En av våra favoritfunktioner i Mastercam 2023: den nya B-axel kontursvarvning-verktygsbanan. Det möjliggör rotation av B-axeln medan svarvverktyget skär. Detta innebär färre verktygsbyten och kortare cykeltid. Användare kan nu programmera svåråtkomliga områden samt komma åt underskär med en och samma verktygsbana.

 

Maskingruppsinställningar

Med de nya maskingruppsinställningarna (MGI) har det aldrig varit enklare eller mer organiserat att sätta upp ett jobb i ett CAM-system från lager till simulering. MGI introducerar konceptet Master Model till Mastercam, ett intuitivt gränssnitt som gör att systemet blir mer medvetet om vad som är den färdiga detaljen och vad som är fixtur/ämne m.m. Detta underlättar valen för programmering och simulering. Komponenter kan nu importeras och placeras rätt inuti MGI-gränssnittet.

Maskingruppsinställningar

 

Stöd för sammankopplade stödlager

Hantera hur du håller fast din detalj i din Mill-Turn-maskin med flera stödlager. Mastercams modulära maskindefinitionsarkitektur gör att du kan organisera dina stödlager i flera olika konfigurationer.

Flera Stödlager

 

Konstant rillhöjd som semi-finskär

Konstant rillhöjd håller nu koll på ditt ämne. Vid användning för semi-finskär identifieras material som finns kvar i hörnen och kommer att bearbetas med ett eller flera skär för att undvika för stora ingrepp. Med denna nya funktion behöver du ange ett tidigare grovbearbetningsverktyg och ett maximalt ingrepp sen skapar Konstant rillhöjd automatiskt säkra steg för att förbereda för finskäret. Denna funktionalitet gör Konstant rillhöjd till en mycket bra verktygsbana för semi-finskär.

Konstant Rillhöjd Semifinskär

 

Mesh Förbättringar

Kontrollera Mesh inkluderar ett nytt alternativ i Mastercam 2023 där du tar bort problemsegment. Mesh har alltid varit en utmaning att bearbeta, men på grund av framsteg inom reverse engineering blir de allt vanligare. Kontrollera Mesh kan analysera och fixa problemområden för att förbereda modeller inför programmering. Kombinera denna funktionalitet med de andra kraftfulla mesh-förbättringarna, och Mastercam är perfekt lämpad för att komplettera och förbättra ny additiv och reverseengineering teknik.

Mesh Förbättringar

 

Kraftfulla och flexibla frigångsinställningar i 3D Skrotning

Kontrollera och optimera dina luftskärningar med de nya länkparametrarna i Dynamisk grovfräsning. Du får större effektivitet vid grovbearbetning av verktygsbanor eftersom övergångar och luftrörelser kan optimeras bättre. Oavsett hur effektivt grovbearbetningsprogrammet är, utgör luftskärningar en betydande del av cykeltiden och förmågan att kontrollera och optimera denna rörelse är lika viktig som att få matningar och hastigheter inställda korrekt.

Frigångsinställningar

 

Gruppera vyflikar

Mastercam 2023 ger dig möjligheten att gruppera vyflikar. Använd grupperade vyflikar för bättre organisation, effektivare arbetsflöde och minska antalet in/ut zoomningar på skärmen. För att stödja även de mest komplexa sammanställningarna kan användare nu kategorisera vyflikar efter färg och gruppering.

Vyflikar

 

Kontroll av verktygets kontaktpunkt

Mastercams gradning stödjer nu mer än bara kulfräsar och fasfräsar. Verktygsbanan stödjer nu också en fast kontaktpunkt på raka eller koniska verktyg. Denna inställning styr verktygets kontaktpunkt under bearbetning vilket resulterar i en 5-axlig valsfräsning som ger en fint gradad kant. Du behöver inga fler specialverktyg vilket leder till billigare verktyg, kortare cykeltid och även enklare programmering.

Avgradning Tool Contact